Amsterdam gaat langdurige leegstand tegen met boetes en verplichtingen

Nieuwsbericht | 16/02/2022

Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft een voorstel ingediend om eigenaren van leegstaande woningen te bewegen hun panden zo snel mogelijk te laten bewonen en doet daartoe een beroep op de landelijke Crisis- en Herstelwet. Daarmee wil Amsterdam het aantal langdurig leegstaande woningen terugdringen en tegelijkertijd de woningnood verminderen. Het plan behelst onder meer verplichtingen om huizen sneller bewoonbaar te maken, tijdelijke verhuur toe te staan en eerder het overleg met de gemeente aan te gaan, evenals het opleggen van boetes bij overtredingen.


Wedemeijer: “Niet uit te leggen waarom woningen leeg staan in wooncrisis”


4 tot 6 procent van de Amsterdamse woningen staat langdurig leeg, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat strookt niet met de realiteit van de krappe woningmarkt.“We zitten in een wooncrisis en het is niet uit te leggen dat woningen onnodig leeg staan omdat bijvoorbeeld de huren te hoog zijn of omdat eigenaren te lang wachten met verbouwingen of renovaties”, legt wethouder Jakob Wedemeijer uit. “Met deze aanscherping kunnen we eigenaren dwingen om woningen te verhuren voor een marktconforme huurprijs, want als er geen vraag is naar dure huurwoningen moet de huurprijs gewoon omlaag.”


Maatregelen


Amsterdam heeft eerder al verplicht gesteld dat woningeigenaren drie maanden na melding van leegstand in overleg moeten met de gemeente. Die termijn wordt in het nieuwe plan teruggebracht tot twee maanden. Daarnaast wil de gemeente eigenaren ook kunnen verplichten om hun huis binnen een bepaalde periode weer bewoonbaar te maken. Die termijn moet nog worden vastgesteld. Is het niet mogelijk om de woning binnen korte tijd bewoonbaar te maken, dan moeten eigenaren kunnen worden verplicht om een vergunning aan te vragen voor tijdelijke verhuur. Zo staan de woningen in de tussentijd niet leeg. Bij overtreding van deze maatregelen, kan de gemeente een boete opleggen.

Bron: klik hier voor het originele artikel

Offerte

Contactformulier

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Voornaam:*

Opmerkingen:

Achternaam:*

Mail:*

Telefoonnummer:*

Contact


Jacob Obrechtstraat 51 Unit 16

1071 KJ Amsterdam

T 020-4281017

M info@addetra.com

Copyright ©

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK