Nieuwsbericht | 11-03-2025
Minister Mona Keijzer heeft nieuwe minimumeisen opgesteld voor de energieprestatie van huurwoningen en utiliteitsgebouwen, zoals scholen en kantoren. Eigenaren van huurwoningen met energielabel E, F of G dienen hun panden uiterlijk op 1 januari 2029 te verduurzamen naar minimaal energielabel D.
Deze maatregelen vloeien voort uit de in 2022 aangekondigde uitfasering van de minst energiezuinige labels. Ze beogen lagere energiekosten voor bewoners en gebruikers, terwijl eigenaren profiteren van een waardestijging van hun vastgoed.
Vanaf 2026 worden deze eisen opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en zijn ze vanaf 2029 van kracht. Er komt geen verhuurverbod voor woningen met energielabel E, F of G, maar gemeenten kunnen wel maatregelen nemen om verhuurders aan te moedigen hun woningen te verbeteren tot minimaal label D. Uitzonderingen gelden voor specifieke categorieën huurwoningen, zoals monumenten en kleine vrijstaande woningen. Ook voor huurwoningen binnen gemengde Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) worden specifieke regels opgesteld.
Ter ondersteuning van verhuurders introduceert minister Keijzer het ‘Ondersteuningspakket verduurzaming particuliere verhuur’. Dit pakket biedt informatie en hulpmiddelen om de samenwerking tussen overheden en de sector te verbeteren. Daarnaast kunnen verhuurders gebruikmaken van de vereenvoudigde en uitgebreide Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH).
Voor bestaande utiliteitsgebouwen, zoals winkels, kantoren, scholen en zorginstellingen, gelden vanaf 2030 nieuwe eisen om het energieverbruik voor bijvoorbeeld verwarming te verminderen. Deze eisen zijn in lijn met de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen (EPBD IV) en moeten haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar zijn voor gebouweigenaren, zonder extra nationale regels. Uitzonderingen zijn er voor gebouwen met onevenredige investeringskosten, geplande sloop op korte termijn of verbouwing tot woningen. Bepaalde gebouwen, zoals monumenten, specifieke Defensiegebouwen en gebedshuizen, zijn volledig vrijgesteld van deze normering. Vanaf mei 2026 zijn monumenteneigenaren bij verhuur of verkoop wel verplicht een energielabel te overleggen, aangezien de eerdere uitzonderingspositie is vervallen in de EPBD IV.
Deze eisen dragen bij aan de verduurzaming van woningen en gebouwen, een essentieel onderdeel van de energietransitie. Tussen 2021 en 2023 daalde de CO₂-uitstoot van de gebouwde omgeving van 24,5 naar 17,3 megaton. Het Klimaatakkoord streeft naar een verdere daling tot 13,2 megaton in 2030, wat neerkomt op een vermindering van 55% ten opzichte van 1990, toen de uitstoot 30 megaton bedroeg.
Meer informatie
Voor meer details kunt u de Kamerbrief over de verduurzaming van de gebouwde omgeving raadplegen.
Copyright ©
Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.
OK