Verscherpte energie-eisen voor nieuwbouwwoningen

Nieuwsbericht 27/01/2022

Het college van B en W scherpt de energie-eisen voor nieuwbouwwoningen aan. Door het instellen van deze eisen worden in Amsterdam woningen gebouwd die klaar zijn voor de klimaatneutrale toekomst. De gemeente Amsterdam loopt daarmee landelijk voorop voor wat betreft duurzaamheidseisen. De eisen zijn tot stand gekomen in een uitgebreid voorbereidingsproces met vertegenwoordigers van ontwikkelende en bouwende partijen, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Dit heeft tot een aantal aanpassingen in de zogenaamde BENG-eisen voor Amsterdam geleid.  Voor de woningcorporaties wil het college een compensatie instellen om te zorgen dat naast investeringen in de nieuwbouw de verduurzaming in de bestaande sociale woningvoorraad door gaat.


Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid): “Een hoog comfort en een lage energierekening: dat is hoe wij huizen willen bouwen in Amsterdam. Door nu de lat hoog te leggen voorkomen we dat nieuwbouwwoningen gerenoveerd moeten worden om alsnog de klimaatambities van de stad en van Nederland te halen.”


Woningen die voldoen aan de eisen zijn uitstekend geïsoleerd en zullen vaak voorzien zijn van driedubbel glas. Ze maken gebruik van zoveel mogelijk duurzame warmte en hebben zonnepanelen op het dak. Amsterdam heeft een lange geschiedenis op het gebied van aangescherpte energie-eisen. Duurzame bouwers in de stad bouwen al enkele jaren met deze eisen. Ze werden daartoe uitgedaagd door de gemeente in tenders en laten zien dat het kan.


Het college heeft de aangescherpte eisen aan de gemeenteraad voorgelegd en zij zal binnenkort het voorstel bespreken. Een belangrijke voorwaarde is vervolgens dat de door het Rijk vastgestelde Omgevingswet in werking treedt. Op dat moment kan de gemeente aangescherpte energie-eisen opnemen in het Omgevingsplan. De Omgevingswet treedt naar verwachting op 1 juli 2022 in werking. Het streven is dat de aangescherpte eisen ingaan per 1 januari 2023.

Bron: klik hier voor het originele artikel

Offerte

Contactformulier

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Voornaam:*

Opmerkingen:

Achternaam:*

Mail:*

Telefoonnummer:*

Contact


Jacob Obrechtstraat 51 Unit 16

1071 KJ Amsterdam

T 020-4281017

M info@addetra.com

Copyright ©

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK